Zbilansowana dieta ma olbrzymi wp艂yw na rozwój i prawid艂owe funkcjonowanie organizmu  dzieci i m艂odzie偶y. Bardzo wa偶ne jest, by wraz z po偶ywieniem dostarczy膰 zarówno witamin, sk艂adników mineralnych, jak i odpowiedniej ilo艣ci kalorii. Nasze dzieci spo偶ywaj膮 zbyt du偶o cukrów prostych, tj. s艂odyczy, soków, napoi, przetworzonych  produktów  zbo偶owych oraz t艂uszczów pochodzenia zwierz臋cego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilo艣ci warzyw, owoców, ro艣lin str膮czkowych oraz dobrych wielonasyconych t艂uszczów. Dlatego, te偶 postanowi艂y艣my zorganizowa膰 cykl warsztatów kulinarnych, gdzie 艂膮czymy teori臋 z praktyk膮. Na naszych zaj臋ciach które  odby艂y si臋 27.11.2019r. wspólnie z m艂odzie偶膮 przygotowali艣my potrawy  uwzgl臋dniaj膮ce piramid臋 zdrowego od偶ywiania.

Piramida 偶ywieniowa: TUTAJ:

Uczniowie w grupach przygotowywali ró偶ne zdrowe potrawy – sa艂atki na bazie 艣wie偶ych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, s艂onecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i bia艂ej fasoli). Poni偶ej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypad艂y do gustu m艂odzie偶y. 

Makaron z warzywami

Sk艂adniki:

-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)

- 1 du偶a cukinia lub 2 mniejsze

- 2-3 papryki

- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 艣wie偶e)

- 8 plastrów szynki lub salami

- 4 z膮bki czosnku

- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, gar艣膰 natki pietruszki

-przyprawy: sól, pieprz, czerwona s艂odka papryka, oregano suszone (sporo)

Wykonanie:

Pokrojon膮 w kostk臋 szynk臋 wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsma偶amy  na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojon膮 cukini臋 i papryk臋 – chwil臋 dusimy. Nast臋pnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwil臋,dodajemy starty parmezan, wy艂膮czamy gaz i posypujemy zielon膮 pietruszk臋 – mieszamy i gotowe. 

Sa艂atka

- sa艂ata - mo偶e by膰 mix sa艂at, sa艂ata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)

- ser ple艣niowy (1/2 opakowania)

- pomara艅cza, gruszka, 偶urawina suszona, pra偶one pestki dyni i s艂onecznika, orzechy

Przed podaniem nale偶y pola膰 sosem przygotowanym z:

2 艂y偶ek oleju, soku  z po艂owy cytryny, 1-2 艂y偶ek musztardy, 2 艂y偶ek miodu (sk艂adniki na sos nale偶y wymiesza膰)oraz udekorowa膰 kawa艂kami owoców wed艂ug w艂asnego pomys艂u.

Ciasteczka owsiane

- 2 szklanki p艂atków owsianych

- 2szklanki m膮ki owsianej

- 2 jajka

- 1 艂y偶eczka sody

- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

- 1 kostka mas艂a

- suszone owoce ( rodzynki, morele, s艂onecznik, siemi臋 lniane)

- 3-4 艂y偶ki miodu lub wi臋cej wed艂ug uznania

Wszystkie sk艂adniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez oko艂o 15 minut.

 

SMACZNEGO!!!

Beata B膮k

Ewa Glanda

Urszula Jeziorska

Zdj臋cia TUTAJ: