| Po | Wt | 秗 | Cz | Pi | So | Ni |
| 1 | 2 | 3 | 4 | |||
| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
| 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
| 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Brak wydarze.
Zbilansowana dieta ma olbrzymi wp艂yw na rozwój i prawid艂owe funkcjonowanie organizmu dzieci i m艂odzie偶y. Bardzo wa偶ne jest, by wraz z po偶ywieniem dostarczy膰 zarówno witamin, sk艂adników mineralnych, jak i odpowiedniej ilo艣ci kalorii. Nasze dzieci spo偶ywaj膮 zbyt du偶o cukrów prostych, tj. s艂odyczy, soków, napoi, przetworzonych produktów zbo偶owych oraz t艂uszczów pochodzenia zwierz臋cego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilo艣ci warzyw, owoców, ro艣lin str膮czkowych oraz dobrych wielonasyconych t艂uszczów. Dlatego, te偶 postanowi艂y艣my zorganizowa膰 cykl warsztatów kulinarnych, gdzie 艂膮czymy teori臋 z praktyk膮. Na naszych zaj臋ciach które odby艂y si臋 27.11.2019r. wspólnie z m艂odzie偶膮 przygotowali艣my potrawy uwzgl臋dniaj膮ce piramid臋 zdrowego od偶ywiania.
Uczniowie w grupach przygotowywali ró偶ne zdrowe potrawy – sa艂atki na bazie 艣wie偶ych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, s艂onecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i bia艂ej fasoli). Poni偶ej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypad艂y do gustu m艂odzie偶y.
Makaron z warzywami
Sk艂adniki:
-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)
- 1 du偶a cukinia lub 2 mniejsze
- 2-3 papryki
- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 艣wie偶e)
- 8 plastrów szynki lub salami
- 4 z膮bki czosnku
- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, gar艣膰 natki pietruszki
-przyprawy: sól, pieprz, czerwona s艂odka papryka, oregano suszone (sporo)
Wykonanie:
Pokrojon膮 w kostk臋 szynk臋 wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsma偶amy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojon膮 cukini臋 i papryk臋 – chwil臋 dusimy. Nast臋pnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwil臋,dodajemy starty parmezan, wy艂膮czamy gaz i posypujemy zielon膮 pietruszk臋 – mieszamy i gotowe.
Sa艂atka
- sa艂ata - mo偶e by膰 mix sa艂at, sa艂ata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)
- ser ple艣niowy (1/2 opakowania)
- pomara艅cza, gruszka, 偶urawina suszona, pra偶one pestki dyni i s艂onecznika, orzechy
Przed podaniem nale偶y pola膰 sosem przygotowanym z:
2 艂y偶ek oleju, soku z po艂owy cytryny, 1-2 艂y偶ek musztardy, 2 艂y偶ek miodu (sk艂adniki na sos nale偶y wymiesza膰)oraz udekorowa膰 kawa艂kami owoców wed艂ug w艂asnego pomys艂u.
Ciasteczka owsiane
- 2 szklanki p艂atków owsianych
- 2szklanki m膮ki owsianej
- 2 jajka
- 1 艂y偶eczka sody
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 kostka mas艂a
- suszone owoce ( rodzynki, morele, s艂onecznik, siemi臋 lniane)
- 3-4 艂y偶ki miodu lub wi臋cej wed艂ug uznania
Wszystkie sk艂adniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez oko艂o 15 minut.
SMACZNEGO!!!
Beata B膮k
Ewa Glanda
Urszula Jeziorska
Zdj臋cia TUTAJ: