| Po | Wt | ¶r | Cz | Pi | So | Ni |
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 |
Brak wydarzeñ.
Zbilansowana dieta ma olbrzymi wpÅ‚yw na rozwój i prawidÅ‚owe funkcjonowanie organizmu dzieci i mÅ‚odzieży. Bardzo ważne jest, by wraz z pożywieniem dostarczyć zarówno witamin, skÅ‚adników mineralnych, jak i odpowiedniej iloÅ›ci kalorii. Nasze dzieci spożywajÄ… zbyt dużo cukrów prostych, tj. sÅ‚odyczy, soków, napoi, przetworzonych produktów zbożowych oraz tÅ‚uszczów pochodzenia zwierzÄ™cego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej iloÅ›ci warzyw, owoców, roÅ›lin strÄ…czkowych oraz dobrych wielonasyconych tÅ‚uszczów. Dlatego, też postanowiÅ‚yÅ›my zorganizować cykl warsztatów kulinarnych, gdzie łączymy teoriÄ™ z praktykÄ…. Na naszych zajÄ™ciach które odbyÅ‚y siÄ™ 27.11.2019r. wspólnie z mÅ‚odzieżą przygotowaliÅ›my potrawy uwzglÄ™dniajÄ…ce piramidÄ™ zdrowego odżywiania.
Uczniowie w grupach przygotowywali różne zdrowe potrawy – saÅ‚atki na bazie Å›wieżych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, sÅ‚onecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i biaÅ‚ej fasoli). Poniżej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypadÅ‚y do gustu mÅ‚odzieży.
Makaron z warzywami
Składniki:
-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 2-3 papryki
- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 Å›wieże)
- 8 plastrów szynki lub salami
- 4 zÄ…bki czosnku
- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, garść natki pietruszki
-przyprawy: sól, pieprz, czerwona sÅ‚odka papryka, oregano suszone (sporo)
Wykonanie:
PokrojonÄ… w kostkÄ™ szynkÄ™ wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojonÄ… cukiniÄ™ i paprykÄ™ – chwilÄ™ dusimy. NastÄ™pnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwilÄ™,dodajemy starty parmezan, wyłączamy gaz i posypujemy zielonÄ… pietruszkÄ™ – mieszamy i gotowe.
Sałatka
- sałata - może być mix sałat, sałata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)
- ser pleśniowy (1/2 opakowania)
- pomarańcza, gruszka, żurawina suszona, prażone pestki dyni i słonecznika, orzechy
Przed podaniem należy polać sosem przygotowanym z:
2 Å‚yżek oleju, soku z poÅ‚owy cytryny, 1-2 Å‚yżek musztardy, 2 Å‚yżek miodu (skÅ‚adniki na sos należy wymieszać)oraz udekorować kawaÅ‚kami owoców wedÅ‚ug wÅ‚asnego pomysÅ‚u.
Ciasteczka owsiane
- 2 szklanki pÅ‚atków owsianych
- 2szklanki mÄ…ki owsianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- suszone owoce ( rodzynki, morele, słonecznik, siemię lniane)
- 3-4 łyżki miodu lub więcej według uznania
Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
SMACZNEGO!!!
Beata BÄ…k
Ewa Glanda
Urszula Jeziorska
Zdjęcia TUTAJ: