W bieżącym roku szkolnym 2017/2018 realizowana jest innowacja pedagogiczna „RECEPTA NA ZDROWIE”.

17 listopada 2017r. w godzinach popoÅ‚udniowych grupa chÄ™tnych uczniów wzięła udziaÅ‚ w warsztatach majÄ…cych na celu promowanie zdrowego odżywiania.

Uczniowie obejrzeli krótkie filmiki pokazujÄ…ce wpÅ‚yw wyboru produktów spożywczych na nasze zdrowie. NastÄ™pnie czytali skÅ‚ady zawarte w tzw. „zdrowych produktach” i w ten sposób uÅ›wiadamiali sobie jak ważne jest czytanie skÅ‚adów kupowanych produktów.

Po szczegóÅ‚owym zapoznaniu siÄ™ z piramidÄ… żywienia z chÄ™ciÄ… przygotowywali saÅ‚atki, przekÄ…ski, pasty oraz dipy, które potem wspólnie z mamami i opiekunami w miÅ‚ej atmosferze konsumowali.

Dużym powodzeniem cieszyÅ‚a siÄ™ saÅ‚atka z cieciorki i pÄ™czaku, której przepis zamieszczamy  poniżej.

1 torebka kaszy pęczaku(100g)

1 puszka ciecierzycy

1 pomarańcza

kilka liści jarmużu

CaÅ‚ość polewamy sosem  – 1 Å‚yżka miodu,1 Å‚yżka octu jabÅ‚kowego i 1 Å‚yżka oliwy z oliwek. CaÅ‚ość mieszamy.  SMACZNEGO

                              Opiekunowie: E.Glanda, U.Jeziorska i B.BÄ…k

Zdjęcia TUTAJ: