Po | Wt | śr | Cz | Pi | So | Ni |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Brak wydarzeń.
Zbilansowana dieta ma olbrzymi wp?yw na rozwój i prawid?owe funkcjonowanie organizmu dzieci i m?odzie?y. Bardzo wa?ne jest, by wraz z po?ywieniem dostarczy? zarówno witamin, sk?adników mineralnych, jak i odpowiedniej ilo?ci kalorii. Nasze dzieci spo?ywaj? zbyt du?o cukrów prostych, tj. s?odyczy, soków, napoi, przetworzonych produktów zbo?owych oraz t?uszczów pochodzenia zwierz?cego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilo?ci warzyw, owoców, ro?lin str?czkowych oraz dobrych wielonasyconych t?uszczów. Dlatego, te? postanowi?y?my zorganizowa? cykl warsztatów kulinarnych, gdzie ??czymy teori? z praktyk?. Na naszych zaj?ciach które odby?y si? 27.11.2019r. wspólnie z m?odzie?? przygotowali?my potrawy uwzgl?dniaj?ce piramid? zdrowego od?ywiania.
Uczniowie w grupach przygotowywali ró?ne zdrowe potrawy – sa?atki na bazie ?wie?ych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, s?onecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i bia?ej fasoli). Poni?ej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypad?y do gustu m?odzie?y.
Makaron z warzywami
Sk?adniki:
-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)
- 1 du?a cukinia lub 2 mniejsze
- 2-3 papryki
- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 ?wie?e)
- 8 plastrów szynki lub salami
- 4 z?bki czosnku
- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, gar?? natki pietruszki
-przyprawy: sól, pieprz, czerwona s?odka papryka, oregano suszone (sporo)
Wykonanie:
Pokrojon? w kostk? szynk? wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsma?amy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojon? cukini? i papryk? – chwil? dusimy. Nast?pnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwil?,dodajemy starty parmezan, wy??czamy gaz i posypujemy zielon? pietruszk? – mieszamy i gotowe.
Sa?atka
- sa?ata - mo?e by? mix sa?at, sa?ata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)
- ser ple?niowy (1/2 opakowania)
- pomara?cza, gruszka, ?urawina suszona, pra?one pestki dyni i s?onecznika, orzechy
Przed podaniem nale?y pola? sosem przygotowanym z:
2 ?y?ek oleju, soku z po?owy cytryny, 1-2 ?y?ek musztardy, 2 ?y?ek miodu (sk?adniki na sos nale?y wymiesza?)oraz udekorowa? kawa?kami owoców wed?ug w?asnego pomys?u.
Ciasteczka owsiane
- 2 szklanki p?atków owsianych
- 2szklanki m?ki owsianej
- 2 jajka
- 1 ?y?eczka sody
- 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
- 1 kostka mas?a
- suszone owoce ( rodzynki, morele, s?onecznik, siemi? lniane)
- 3-4 ?y?ki miodu lub wi?cej wed?ug uznania
Wszystkie sk?adniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez oko?o 15 minut.
SMACZNEGO!!!
Beata B?k
Ewa Glanda
Urszula Jeziorska
Zdj?cia TUTAJ: