Po | Wt | śr | Cz | Pi | So | Ni |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Brak wydarzeń.
Zbilansowana dieta ma olbrzymi wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu dzieci i młodzieży. Bardzo ważne jest, by wraz z pożywieniem dostarczyć zarówno witamin, składników mineralnych, jak i odpowiedniej ilości kalorii. Nasze dzieci spożywają zbyt dużo cukrów prostych, tj. słodyczy, soków, napoi, przetworzonych produktów zbożowych oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz dobrych wielonasyconych tłuszczów. Dlatego, też postanowiłyśmy zorganizować cykl warsztatów kulinarnych, gdzie łączymy teorię z praktyką. Na naszych zajęciach które odbyły się 27.11.2019r. wspólnie z młodzieżą przygotowaliśmy potrawy uwzględniające piramidę zdrowego odżywiania.
Uczniowie w grupach przygotowywali różne zdrowe potrawy – sałatki na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, słonecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i białej fasoli). Poniżej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypadły do gustu młodzieży.
Makaron z warzywami
Składniki:
-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 2-3 papryki
- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 świeże)
- 8 plastrów szynki lub salami
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, garść natki pietruszki
-przyprawy: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano suszone (sporo)
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę szynkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę – chwilę dusimy. Następnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwilę,dodajemy starty parmezan, wyłączamy gaz i posypujemy zieloną pietruszkę – mieszamy i gotowe.
Sałatka
- sałata - może być mix sałat, sałata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)
- ser pleśniowy (1/2 opakowania)
- pomarańcza, gruszka, żurawina suszona, prażone pestki dyni i słonecznika, orzechy
Przed podaniem należy polać sosem przygotowanym z:
2 łyżek oleju, soku z połowy cytryny, 1-2 łyżek musztardy, 2 łyżek miodu (składniki na sos należy wymieszać)oraz udekorować kawałkami owoców według własnego pomysłu.
Ciasteczka owsiane
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2szklanki mąki owsianej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- suszone owoce ( rodzynki, morele, słonecznik, siemię lniane)
- 3-4 łyżki miodu lub więcej według uznania
Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
SMACZNEGO!!!
Beata Bąk
Ewa Glanda
Urszula Jeziorska
Zdjęcia TUTAJ: