Zbilansowana dieta ma olbrzymi wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu  dzieci i młodzieży. Bardzo ważne jest, by wraz z pożywieniem dostarczyć zarówno witamin, składników mineralnych, jak i odpowiedniej ilości kalorii. Nasze dzieci spożywają zbyt dużo cukrów prostych, tj. słodyczy, soków, napoi, przetworzonych  produktów  zbożowych oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz dobrych wielonasyconych tłuszczów. Dlatego, też postanowiłyśmy zorganizować cykl warsztatów kulinarnych, gdzie łączymy teorię z praktyką. Na naszych zajęciach które  odbyły się 27.11.2019r. wspólnie z młodzieżą przygotowaliśmy potrawy  uwzględniające piramidę zdrowego odżywiania.

Piramida żywieniowa: TUTAJ:

Uczniowie w grupach przygotowywali różne zdrowe potrawy – sałatki na bazie świeżych warzyw i owoców z dodatkiem pestek dyni, słonecznika i orzechów, razowy makaron z warzywami, owsiane ciasteczka oraz dwa rodzaje past (z awokado i białej fasoli). Poniżej zamieszczamy przepisy na potrawy, które najbardziej przypadły do gustu młodzieży. 

Makaron z warzywami

Składniki:

-1 opakowanie ciemnego makaronu (rurki)

- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze

- 2-3 papryki

- 1 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 4 świeże)

- 8 plastrów szynki lub salami

- 4 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek, ser tarty parmezan, garść natki pietruszki

-przyprawy: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, oregano suszone (sporo)

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę szynkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem podsmażamy  na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę – chwilę dusimy. Następnie dodajemy pomidory i dusimy. Dodajemy oregano i przyprawy. Do przygotowanego sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy przez chwilę,dodajemy starty parmezan, wyłączamy gaz i posypujemy zieloną pietruszkę – mieszamy i gotowe. 

Sałatka

- sałata - może być mix sałat, sałata lodowa, rukola (jaka wam najbardziej smakuje)

- ser pleśniowy (1/2 opakowania)

- pomarańcza, gruszka, żurawina suszona, prażone pestki dyni i słonecznika, orzechy

Przed podaniem należy polać sosem przygotowanym z:

2 łyżek oleju, soku  z połowy cytryny, 1-2 łyżek musztardy, 2 łyżek miodu (składniki na sos należy wymieszać)oraz udekorować kawałkami owoców według własnego pomysłu.

Ciasteczka owsiane

- 2 szklanki płatków owsianych

- 2szklanki mąki owsianej

- 2 jajka

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 kostka masła

- suszone owoce ( rodzynki, morele, słonecznik, siemię lniane)

- 3-4 łyżki miodu lub więcej według uznania

Wszystkie składniki wyrabiamy i formujemy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.

 

SMACZNEGO!!!

Beata Bąk

Ewa Glanda

Urszula Jeziorska

Zdjęcia TUTAJ: